”Bonusjägare” är personer som på olika sätt maximerar intjäning av bonus på kortinköp. Det sker på mer eller mindre kreativa sätt. Vi har träffat Erik som, i motsats till många andra, inte fokuserar på SAS EuroBonus.

Därför samlar Erik inte bonus via SAS EuroBonus

Erik samlar främst hotellpoäng och får cashback i vissa butiker. Men hur och vad han samlar poäng på varierar över tid beroende på vad som vid tillfället är mest lönsamt för honom.

Att samla SAS EuroBonus är populärt bland många bonusjägare, men inte för Erik. Anledningen till att Erik skippar EuroBonuspoäng är av den enkla anledningen att han inte flyger. Dock rekommenderar han SAS EuroBonus till personer som vill ha just flygpoäng.

Kortio
Det finns mängder av vägar till EuroBonuspoäng och poängen kan vara värda riktigt mycket om man bokar bonusresor.

Bonus i poäng eller pengar – vad är bäst?

- Generellt ger bonuspoäng mest värde. Men det krävs att de används inom kortutgivararens verksamhet. SAS EuroBonuspoäng bör användas till flygresor, SJ-poäng till SJ-resor och Scandicpoäng till hotellnätter osv, förklarar Erik.

Bonus i pengar, eller delbetalning av fakturabeloppet, ger vanligtvis endast 0,5% - 1%. Poäng som kan användas till olika typer av förmåner kan vara mer än dubbelt så mycket värda. Exemplevis Scandic Mastercard som ger en hotellnatt per 50 000 kronor i kortinköp. Ett kreditkort som ger 0,5% i bonus hade endast genererat 250 kronor.

Så många kort används

- Just nu har jag 7 olika kort, men de flesta är debetkort. Jag har för tillfället Revolut, Rocker, Swedbank Mastercard, Swedbank Debetkort, Strawberry, Curve och ett kryptokort, förklarar Erik.

Han tjänar dock inte bonus med alla sina kort. De korten som han använder för att samla bonus är Strawberry, Curve och sitt kryptokort. Dock har han kopplat korten till ICA, Coop och Preem för att få bonus direkt via butikernas egna bonusprogram.

Alla korten används på och till olika saker.

- Revolut skaffade jag exempelvis för att kunna skicka pengar till en vän utomlands. Men Revolut har faktiskt gett lite extrapengar ändå, cirka 150 kronor under 2023. Det fick jag via ”Kurser” där man ska läsa och svara på frågor om olika kryptovalutor, berättar Erik.

Kortio
Jag planerar även att skaffa Scandic Mastercard till våren för att få mer hotellnätter och självriskreducering på hyrbil. Det är sällan som jag fokuserar på försäkringarna men under 2024 fyller den funktionen en viktig roll.

Korten som valts bort

Tidigare använde bonusjägaren Erik även Netellerkortet. Innan Trustly lanserades i Sverige var Netellerkortet det snabbaste att använda om man ville få ut pengar från spelsidor.
P.F.C användes också fram tills dess att kortet lades ner i höstas. Därtill har Erik även haft Morrow Bank Mastercard tills dess att deras bonus sänktes, och ett re:member flex.

Skulle du rekommendera att ha flera kort?

- Nej, inte som ett första steg. Teckna ett kort som ger dig bonus och lär dig de olika vägarna till bonuspoäng. Det finns ofta betydligt fler vägar än vad man i början tror. När du känner dig bekväm med det – då kan du kanske teckna nästa. Men det är nog överkurs att ha många, förklarar Erik.

Det bästa kortet för bonus

Det bästa kreditkortet för bonus som ger mest tillbaka varierar över tid, och det är inte alltid kreditkort som ger mest bonus. Men enligt Erik är Curve det kort som alltid gett mest för pengarna och som har bäst funktioner.

- Det har jag använt mycket för att både undvika valutaväxlingspåslag, använda rätt kort vid olika inköpsställen och självklart Go Back in Time, berättar Erik.

Go Back In Time, GBiT, är en funktion som Curve erbjuder som tillåter kortägare att flytta kortinköp från ett kort till ett annat kort i efterhand. Om kortägaren exempelvis har köpt en cykel i oktober med sitt vanliga bankkort via Curve, kan man välja att flytta kostanden för cykeln till exempelvis Strawberry Mastercard om det kortet har en poängkampanj i november. På så vis kan Curve hjälpa till att säkerställa att kortägare alltid maximerar sin bonusintjäning.

Så mycket bonus tjänar Erik

Hur mycket bonus som Erik samlar ihop varierar från år till år. Främsta anledningen till detta är att Erik inte är trogen till ett specifikt kort samt att kortens villkor för poänginsamling tidvis ändras.

- I år har jag fått ihop 4,5 hotellnätter. Eftersom det kommer en poängkampanj i slutet av december planerar jag extrainköp då och siktar på totalt 5 hotellnätter för 2023. För några år sedan fick jag ihop närmare 6000 kronor i bonus, via bland annat Rocker. Men sen Rocker försämrade bonusprogrammet använder jag inte det längre, berättar Erik.

Är det bra att försöka samla bonus genom att betala räkningar?

- Nej, inte generellt då det är ganska dyrt. Men det finns undantag så jag har gjort det vid enstaka tillfällen, förklarar bonusjägaren.

Tips för att komma igång med att tjäna bonus

Eriks bästa tips för att tjäna bonus handlar främst om att ha klargjort vad målet med bonusen ska vara.

- Vill du ha flygresor, hotellnätter eller pengar tillbaka? Välj ett kort och använd det sedan i ett halvår och utvärdera. Du måste ju inte använda alla olika sätt till poäng på en gång. Men att vara nyfiken och våga testa nya vägar är lönsamt i längden, tipsar Erik.

Elin Persson är en erfaren redaktör för Kortio med en stark bakgrund inom marknadsföring och en förmåga att kommunicera effektivt med besökarna. Hon är en viktig del av Kortios redaktionsteam och är alltid redo att hjälpa besökarna att lösa sina finansiella frågor och bekymmer.

Publicerad: 2023-12-15 Senast uppdaterad: 2023-12-20